Ei huvita? – Näin saat itsesi toimimaan myös silloin

Elämään kuuluvat päivät, jolloin ei huvita. Ei tee mieli varata aikaa hammaslääkäriin. Ei huvita aloittaa kuukausiraportin kirjoittamista. Ei tunnu siltä, että tekisi mieli lähteä jumppaan. Aina et ole sillä tuulella, että olisit valmis tarttumaan asioihin, jotka ovat tärkeitä ja vaikuttavat siihen, miten sinä voit ja miten hyvin elämäsi sujuu.

Ei huvita? – Näin saat itsesi toimimaan myös silloin

On päiviä, jotka vain solahtavat ohi samalla, kun välttelet jotakin ikävää hommaa. Sen pelkkä ajatteleminen aiheuttaa epämiellyttävän olon. On helppo vitkastella, jos ei ole äärimmäinen viimeinen hetki, jolloin asiaan pitäisi tarttua.

Joskus ainoa oikea ratkaisu on yksinkertaisesti antaa olla ja levätä sen sijaan. Kun vetämättömyyden syy on väsymys tai uupumus, lepo ja joutilaisuus ovat paras vaihtoehto.

Toisinaan auttaa, kun annat itsellesi luvan olla tekemättä ja teet hetken jotakin sellaista, mistä tulee hyvä olo. 

Jos pölynimuriin tarttuminen lauantaina aamiaisen jälkeen tuntuu kertakaikkisen vastenmieliseltä, saatan antaa itselleni luvan antaa sen hetken odottaa. Otan kirjan käteen ja istahdan ihan luvan kanssa sohvalle lukemaan. Vapaapäivät OVAT latautumista varten. Usein riittää, että luen ehkä puolisen tuntia. Sen jälkeen useimmiten tekee jo mieli tarttua imuriin. Puhtaassa kodissa on mukavampi jatkaa lukemista.

Joskus on tuntunut siltä, ettei ole voimia lähteä johonkin tilaisuuteen, joka on parin päivän päästä. Olen silloin antanut itselleni luvan olla lähtemättä. Monesti seuraavana päivänä havahdun, että sittenkin tekee mieli lähteä ja lähden. Jos seuraavanakaan päivänä ei tee mieli, tiedän, että päätös olla lähtemättä oli oikea.

Lue myös >> Oma juttu ei löydy – pitääkö sen löytyä?

Aina ei huvita

On harhakuvitelma, että aina pitäisi olla hyvä tekemisen meininki päällä. Aina ei ole. Mieli harhailee ja on vaikea keskittyä. On päiviä, jolloin kaikki vain ärsyttää ja turhauttaa.

Toimeen tarttuminen tuntuu vaikealta ja epämiellyttävältä. Tuntuu helpommalta paeta muka-tekemiseen. Selailet sähköposteja varsinaisesti niitä hoitamatta. Luet uutiskirjeitä tai vastailet viesteihin, joilla ei olisi suurempaa kiirettä. Lueskelet päivän uutisia tai ihan vain roikut sosiaalisessa mediassa selaamassa päivityksiä.

Toki vaikeita ja epämiellyttäviä hommia voi siirtää ja paeta niitä miellyttävämpään puuhasteluun. Valitettavasti sillä on taipumus johtaa siihen, että elämäsi alkaa ajan oloon tuntua merkityksettömältä ja turhauttavalta.

Kun asia, joka ei houkuttele, olisi pakko hoitaa, siihen ryhtyminen tuntuu epämiellyttävältä tai vaikealta. On selvää, että sellainen alkaa tuntua uhkaavalta. Kukapa haluaisi tuntea itsensä uhatuksi? On siis täysin luonnollista, että mieluummin välttelet ja vitkastelet niin kauan kuin se on mahdollista. 

Auton vieminen katsastukseen tuntuu usein ikävältä. Ajatus siitä, että se ei menekään läpi ja tiedossa on kallis korjaus, tuntuu uhkaavalta. Auton katsastuttamista on helppo vitkastella viimeiseen mahdolliseen ajankohtaan.

Miten toimia, vaikka ei huvita

Elämässä on kuitenkin asioita, jotka pitää saada tehtyä, vaikka ne tuntuisivat juuri nyt epämiellyttäviltä, hankalilta tai jopa mahdottomilta. Aina ei kaikessa tekemisessä ole eikä voikaan olla äärimmäinen flow-tila päällä. Kaikki tekeminen ei aina ole mukavaa.

Kamppailen toisinaan viikkokirjeen tehtävien keksimisen kanssa. Pää tuntuu tyhjältä, enkä tiedä, mistä kirjoittaisin tai en tiedä, millaisella harjoituksella tällä viikolla haluaisin inspiroida.

Teen, vaikka ei huvita.


Yleensä auttaa, kun yksinkertaisesti vain istun alas. Siirrän puhelimen tietokoneen näytön toiselle puolelle niin, etten näe sitä. Hengitän syvään ja päätän, että nyt vain aloitan jostakin. 

Kerron itselleni, että voin luottaa siihen, että tämänkin kirjeen saan kirjoitettua aivan kuten olen saattanut maaliin monta muutakin kirjettä ja blogipostausta, joiden kirjoittaminen on aluksi tuntunut takkuiselta.

On tärkeää, että tunnistat ja tunnustat, että nyt ryhtyminen tuntuu vaikealta. Se pitää hyväksyä, että niin vain välillä on ja se on ihan ok.

Muistuta itseäsi, että vaikka tämä juuri tänään tuntuu vaikealta, siitä huolimatta tämä homma voi olla sinulle mieluisa. Tilanne on samankaltainen kuin ystävän, puolison, oman lapsen, koiran tai kissan kanssa. On päiviä, jolloin he tuntuvat hankalilta, mutta siitä huolimatta rakastat heitä.

Tapanani on ajatella lukijoitani ja ihania palautteita, joita olen saanut. Mietin, miten kiitollinen voin olla, että saan kirjoittaa viikkokirjeitä ja keksiä tehtäviä, joiden avulla joku lukija ehkä löytää itselleen jotakin arvokasta ja merkityksellistä.

Auton katsastamistakin voit ajatella kiitollisuudella. Kun ajat katsastetulla autolla, et tietämättäsi suotta vaaranna omaa tai muiden ihmisten turvallisuutta.

On paljon tehtäviä, jotka ovat osa suurempaa kokonaisuutta. Jotta kokonaisuus olisi valmis ja toimiva, sen jokaisen pikkuosasen pitää olla valmiita ja toimivia. Jonkin pienen tehtävän hoitaminen, vaikkapa hammaslääkäriajan varaaminen saattaa olla juuri se pieni palikka, jonka tarvitset, että elämäsi on tulevaisuudessa miellyttävää.

Merkitykselliset asiat ovat vaikeita

Monet merkitykselliset ja tärkeät asiat ovat vaikeita. Usein juuri niiden vaikeus tekee niistä merkityksellisiä. Maratonin juokseminen tai uuden ammatin opiskelu vaatii ponnisteluja. Mutta juuri se, että jokin asia on hankala ja vaatii ponnisteluja, tekee näistä asioista tavoittelemisen arvoisia.

Miksi eväisit itseltäsi mahdollisuuden kokea merkityksellisiä asioita elämässäsi vain siksi, että annat periksi epävarmuuden tai mukavuudenhalun ruokkimalle 'ei huvita' -tunteelle?

On aikuisuutta toimia silloinkin, kun ei huvita, ottaa vastuuta ja osallistua hyvän tekemiseen sekä sinulle itsellesi että muille ihmisille.

Kun tuntuu, että ei huvita

  1. Ryhdy ja luota, että työ tekijäänsä neuvoo.
  2. Mieti, mikä suurempi osa kokonaisuutta vaillinaiseksi ilman tätä pientä asiaa.
  3. Etsi kiitollisuuden lähteitä.
  4. Anna itsellesi mahdollisuus kokea merkityksellisiä asioita.
Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Luokat: Luottamus onnistumiseen