Kun sanat satuttivat

Olin tilaisuudessa, jossa toisen ihmisen kommentti osui kipeästi. Olisi epäreilua väittää, että hän sanoi sen vain ja ainoastaan juuri minua satuttaakseen. Uskon siihen, että suurin osa ihmisistä haluaa toisilleen hyvää ja tahallaan satuttavat ovat poikkeustapauksia. Luotan myös vanhaan viisauteen siitä, että se mitä kukin sanoo, kertoo ennen kaikkea sanojasta itsestään.

Kun sanat satuttivat

Siitä huolimatta sanat satuttivat. Tekivät oikein kipeää. Miksi?

Kun polveen koskee, sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Voit lähteä selvittämään polvikivun perimmäistä syytä. Vaihtoehtoisesti voit kävellä lääkekaapille ja turruttaa kivuntunteen kemiallisesti. Se on näppärää ja kätevää, mutta saattaa olla, että jälkimmäiseen keinoon joudut turvautumaan jatkossa tuon tuostakin. 

Sinun on helpompaa päästä eroon kivusta pysyvästi, kun tunnet sen aiheuttajan. Joskus kipu voi olla niin suuri, että sen sietäminen vie kaikki voimavarasi, eikä selvitystyöhön enää kykene. Silloin tarvitset myös oireen lievittäjää.

Henkinen kipu ei mielestäni eroa kehollisesta kivusta. Kun sanat satuttavat, se on aina merkki jostakin. Kipu on punainen merkkilippu, joka pompsahtaa tietoisuuteesi, kun jossakin sinussa on huomiotasi kaipaava kohta. Kun sanat satuttavat, ne osuvat mielesi sopukoissa arkaan kohtaan, jota kannattaa lähteä tutkimaan tarkemmin.

Aivan kuten polvikivun kanssa, voit toki jättää kivun huomiotta silloinkin, kun sanat satuttivat. Voit ajatella, että olipa törppö tyyppi tai järjellä selitellä ja ehkä vielä vähän syyllistää itseäsikin, että minä tässä nyt vain ylireagoin. 

Lue myös >>Syyllistäminen ja syyllistyminen: tunnetko tämän noidankehän?

Kaiken selitämme parhain päin ja sen takia väärin päin.  - Olavi Ingman

Vaihtoehtoisesti voit lähteä itseäsi tai muita syyttelemättä ja turhia selittelemättä tutkimusmatkalle, jotta saisit selville, millainen on se herkkä paikka, johon ne sanat osuivat. Se saattelee sinut yleensä tärkeän asian äärelle. 

Lopulta voi käydä niin, että oletkin kipeästi satuttaneiden sanojen lausujalle kiitollinen siitä, että hän sinut tutkimusmatkalle tuuppasi ja löysit itsestäsi jotakin tärkeää.

Näin minullekin kävi. Opin itsestäni jotakin tärkeää.

Luokat: Rohkeus