Tiesitkö, että mieli vaikuttaa kehoon ja keho mieleen?

* Kaupallinen yhteistyö Mbody.infon kanssa.

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että olet omien asioiden kanssa kertakaikkisen jumissa? Eikä ainoastaan mieli ole jumissa, vaan jumitukset tuntuvat myös kehossa, joka on täynnä kireyksiä ja jännityksiä. Se ei ole kuvittelua. Mieli vaikuttaa kehoon ja keho vaikuttaa mieleen. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus.

Tiedätkö, miten mieli vaikuttaa kehoon ja keho vaikuttaa mieleen?

Kun tunnet itsesi onnelliseksi, iloiseksi ja vapautuneeksi, kehosi asento on erilainen kuin silloin, kun olet epävarma, surullinen ja pelokas.

Asennon lisäksi mieliala vaikuttaa myös kehon muihin toimintoihin. Sekä mielen että kehon tehtävänä on palvella sinua ja varmistaa eloonjäämisesi uhkatilanteissa. Siksi muun muassa hengitysrytmi, sydämen syke, hormonitoiminta ja ruuansulatuskin reagoivat mielen liikkeisiin.

Huomasin itse jossakin vaiheessa omaa mieltä työstäessäni, etten pääse eteenpäin. Samoihin aikoihin aloin kiinnittää huomiota, miten keho reagoi tilanteissa, jotka koin stressaaviksi eli koin pientä uhan tunnetta.

Stressi on kehon luonnollinen reaktio sellaiseen tilanteeseen, joka vaatii sinulta sopeutumista. Sen tarkoitus on auttaa sinua silloin, kun jostakin syystä koet jonkin tilanteen uhkaavaksi. Reaktio kehossa on automaattinen.

Lisää aiheesta >> Yksi pieni päätös, joka poisti stressin elämästäni – pysyvästi

Panin merkille, että oli tilanteita, joissa hartiat ja olkapäät alkoivat nousta kohti korvia. Etureidet kiristyivät. Ryhti romahti. Tuntui kuin koko keho olisi pyrkinyt käpertymään sikiöasentoon. Keho etsi suojaa ja turvaa uhkaavalta tilanteelta.

Aloin tarkkailla itseäni, mutta hyväksyin kehon reaktiot sellaisina kuin ne tulivat. Niitä vastaan taisteleminen olisi vain lisännyt jännityksiä kehossa, sillä taisteleva mieli on uhkatilassa. Se olisi voimistanut uhan tunnettani entisestään.

Sen sijaan opettelin rauhoittelemaan mieltäni. Kerroin itselleni, että on ihan ok, että pelkään ja jännitän, mutta tästä selvitään varmasti.

Kiinnitä huomio hengittämiseen, mutta älä arvostele

Ajan oloon huomasin, että kehon kireydet ja jumitukset usein jäivät jäljelle kehooni. Yritin venytellä kehoon kertyneitä jännityksiä auki ja tehdä niiden tueksi myös hengitysharjoituksia.

Automaattinen stressireaktio syntyy sympaattisessa hermostossa, joka valmistelee kehon rasitustilaan. Rauhallinen uloshengitys puolestaan aktivoi parasympaattisen hermoston, jonka tehtävä on palauttaa ja ylläpitää kehon lepotilaa.

Onnistuin kuitenkin tekemään hengittämisestäkin suorittamista ja sain kehoni entistä pahemmin jumiin. Olin lukenut oikeasta hengitystekniikasta. Epävarmuuteni, osaanko hengittää oikein, laukaisi riittämättömyyden tunteen, mikä sekin on uhan tunne. Alkuperäinen hyvä tarkoitus kääntyikin itseään vastaan.

Mieli vaikuttaa kehoon – sain siitä kiusallisen monta oppituntia.

Opettelin vähitellen hyväksymään oman hengitykseni sellaisena kuin se kulloinkin on. Minua on auttanut se, etten pyri mihinkään tietynlaiseen hengittämiseen. Tyydyn ainoastaan kuulostelemaan ja tekemään siitä havaintoja kuin olisin oman kehoni ulkopuolinen tarkkailija, joka ei tuomitse eikä arvostele.

Sitten löysin avukseni Mbody.infon Maria Svanin, joka on kehonhuollon ammattilainen, tanssi- ja liiketerapeutti sekä psykofyysinen valmentaja. Marian lempeät syvävenyttelyohjeet* ovat auttaneet minua monesti purkamaan kehoon koteloituneita jännityksiä ja kireyksiä.

Monesti venyttelyn jälkeen myös mieli on ollut vetreämpi ja avoimempi. Venyttelyä seuraavina aamuina olen usein aamusivuja kirjoittaessa saanut ihan uusia oivalluksia ja ideoita. Kehosta vapautuvat jännitykset raottavat samalla myös mielen tulppaa.

Jos mieli vaikuttaa kehoon, toimii homma myös päinvastoin: keho vaikuttaa mieleen.

Koska itselleni Marian ohjeista on ollut monessa tilanteessa hurjan suuri apu, haluan nyt vinkata myös sinulle Marian Syvävenytysvalmennuksesta verkossa*. Kurssin hinnasta saat lisäksi 15 % lisäalennuksen, kun käytät alennuskoodia* HUOJENTAVA.

Ilmoittautuminen verkkokurssille on käynnissä. Katso lisää täältä >> Syvävenytysvalmennus ja anna sinäkin keholle ja mielellesi lupa avautua!

* Alennuskoodi on osa kaupallista yhteistyötä Mbodyn.infon kanssa. Verkkokurssilinkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit huoletta vierailla sivuilla ja tutkia kurssin sisältöä. Alennuskoodin komissio ei myöskään kasvata sinun ostoksesi summaa. Suosittelen vain sellaisia palveluja, joista olen saanut itselleni apua. Komissiolla rahoitan tämän blogin ylläpitokuluja ja huojentuneen mielen viikkokirjeen maksuttomia kirjoitustehtäviä.

Luokat: Vahvempi itsetuntemus