Miten saat vaihtelua elämään ilman suuria irtiottoja?

Moni kaipaa vaihtelua elämään ja harmittelee sitä, miten kaikki tuntuu aina olevan sitä samaa: samat naamat, tutut reitit ja kuviot, samat työtehtävät. Jopa lomanvietto saattaa tuntua noudattavan tuttua rataa.

Vaihteluun et kuitenkaan tarvitse suuria irtiottoja. Sen ei tarvitse olla matkoja kaukomaille tai isoja ammatinvaihdoksia. Vaihtelua voi löytää myös ihan läheltä omasta, näennäisen tutusta elämänpiiristä.

Vaihtelua elämään tutulla lomanviettopaikalla

Olen kesälomalla käynyt usein melomassa tutuissa maisemissa, joissa olen retkeillyt kajakilla monta kertaa aikaisemminkin. Alue, jolla olen liikkunut on pieni. Aikaisemmilla retkillä olen yleensä yöpynyt aina samassa saaressa, usein montakin yötä peräkkäin.

Melontaretkeilyni on nykyisin lähinnä saarissa oleilusta, uimisesta, lukemisesta, kirjoittamisesta, luonnon havainnoinnista ja auringosta nauttimista. Istahdan kajakkiin vain siirtääkseni itseni seuraavaan mukavaan paikkaan. Leppoisa oleilu saarissa on minulle suurempi ilo kuin varsinainen vesillä liikkuminen.

Tuttuun saareen on turvallista mennä. Silloin tietää varmasti, mistä kohtaa löytyy telttapaikka, josta on tasainen alusta eikä aamuaurinko paahda nukkujaa hereille liian aikaisin. Tutulla saarella osaa vältellä äkäisten muurahaisten asuinsijoja ja tietää, mille rantakivelle ilta-aurinko osuu parhaiten ja miltä kiveltä on helppo pulahtaa uimaan.

Ennestään tuntemattomalla saarella joutuu aloittamaan alusta. Rantautuessa ei edes välttämättä tiedä, mllaisia telttapaikkoja löytyy ja asettuuko kiukkuisten muurahaisten reviirille, jos istahtaa juuri tuon kiven viereen virittelemään retkikeitintä. On olemassa myös riski, että vesiltä käsin lupaavalta näyttänyt paikka ei sovellukaan leiriytymiseen.

Tällä retkellä kävin aikaisemmilta retkiltä tutussa saaressa vain syömässä lounasta. Pistäydyin toteamassa vedenrajassa kasvavan puun olevan yhä hengissä. Katselin paikkaa, josta on mukavia aamu-uintimuistoja.

Tarkistin, vieläkö rantaminttu yhä kasvaa samalla rantatöyräällä kuin ennen. Löysin kalliolta pöllön oksennuspallon, jonka auringonvalkaisemista luista ja höyhenistä näki, että ruokalistalla oli ollut pikkulintu.

Tervehdyskäynnin jälkeen jatkoin matkaa. Edellisellä retkellä olin melonut muutaman mukavannäköisen saaren ohi ja painanut ne mieleen vaihtoehtoisina leiripaikkoina. Nyt halusin kokeilla, millaista leirielämää niissä saarissa voisi viettää.

Tuttu uudesta näkökulmasta tuo vaihtelua elämään

Tällä retkellä vaihdoin joka yö saarta. Niin vain kävi. En tehnyt ennakolta mitään reittisuunnitelmaa. Pakkasin tavarat kajakkiin, kun alkoi tuntua siltä, että voisin vaihtaa saarta.

Sama tuttu alue näytti erilaiselta, vaikka välimatkaa toiseen saareen oli välillä vain vaivaiset muutama sata metriä. Myös saarten korkeuserot vaihtelivat. Tuttua vastarantaa tuli katseltua hieman erilaisista kulmista.

Eräs minulle entuudestaan vieras saari oli avoimemmalla paikalla kuin aiemmat yöpymispaikkani. Saarelta oli esteetön näkyvyys lähimmälle veneväylälle. En kokenut samalla tavalla olevani omassa turvallisessa pesässäni kuin muilla saarilla.

Jouduin kohtaamaan oman mieleni muutosvastarinnan ja tunnistin itsessäni lievän turvattomuudentunteen. Päätin kuitenkin, että käytän hyväkseni tämän saaren hyvät puolet ja keskitän huomioni niihin.

Sille päivälle sattunut lähes seisova helle houkutteli jäämään. Suojaisemmilla saarilla olisi ollut vielä tukalamman kuumaa. Avoimella rantakalliolla nökötti suuri siirtolohkare, jonka taakse muodostui mukavan varjoisa istumapaikka. Lämpimään kiveen nojaten seurailin veneliikennettä avoimella selän ja täysikasvuisiksi varttuneiden selkälokin poikasten jatkuvaa kerjäämistä emoiltaan.

Huomasin, että vaikka suuremmasta mittakaavasta katsottuna pysyinkin koko retkeni ajan lähes samoilla sijoilla, pienemmästä mittakaavasta katsottuna eli minun omasta näkökulmastani sama tuttu maisema ja olosuhteet olivat jokaisella saarella uudet ja erilaiset.

Näin saat vaihtelua elämään

Näin saat vaihtelua elämään pienillä muutoksilla

Luovu jostakin

Elämä ei ole milloinkaan tyhjää, vaikka se sellaiselta joskus tuntuisikin. Tyhjyyden tunne saattaa tulla tutuista rutiineista. Vain luopumalla jostakin tutusta voit saada tilalle jotakin muuta.

Luopuminen leiripaikasta tutussa saaressa teki minulle mahdolliseksi saada kokea jotakin uutta. Kahdessa paikassa ei pysty olemaan samanaikaisesti. On valittava vain toinen.

Ainoa tapa saada vaihtelua elämään on, että teet jonkin asian hieman eri tavalla kuin tavallisesti eli luovut jostakin tutusta tavasta ainakin hetkeksi. Muutoksen ei tarvitse olla valtava. Se voi olla pikkiriikkinen.

Luovu jonakin aamuna tutusta reitistä töihin tai ruokakauppaan. Kokeile uutta reittiä. Jo se tuo vaihtelua. Jos saavut työpaikkasi tai ruokakaupan pihaan hieman eri suunnasta kuin tavallisesti, näet tutun ympäristön eri kulmasta. Silloin saatat kiinnittää huomiosi aivan uusiin yksityiskohtiin.

Jos ripottelet joka aamu puurohiutaleet kiehuvaan veteen aina vasemmalla kädellä ja sekoitat oikealla kädellä puuhaarukalla, luovu vaihteeksi tutuista liikeradoista. Kokeile jonakin aamuna käsien vaihtamista. Yllätyt!

Lue myös >> Näin löydät voimia, kun tuntuu, että elämä on jatkuvaa luopumista

Ole luottavainen ja rohkea

Jokainen luopuminen tutusta rutiinista heittää sinut pienen askelen verran epämukavuusalueelle. Epämukavuusalueella olo on hieman turvatonta ja joudut olemaan varuillasi eli aistit auki.

Jokainen luopuminen herättää kysymyksen, onko uusi ja erilainen sittenkään parempaa. Sitä et voi ennakkoon tietää. Tiedät sen vasta, kun olet kokeillut.

Luota siihen, että kun kokeilet jotakin uutta, se kukaties onkin ihan yhtä hyvää kuin jokin entuudestaan tuttu, vaikka onkin erilaista. Se voi olla eri tavalla hyvää – hyvää sellaisella tavalla, jota et ole osannut ajatella.

Tuttu reitti työpaikalle saattaa olla nopein. Jos valitset toisen reitin, aikaa kuluu ehkä viisi minuuttia enemmän. Jo se reitti onkin kauniimpi tai mielenkiintoisempi ja se, mitä sen varrella näet, saa sinut hyvälle mielelle, kenties ylimääräinen viisiminuuttinen on silloin sen arvoinen.

Ole utelias tuomitsemisen sijaan

Se, mitä näet ja kohtaat on yleensä kiinni siitä, mitä haluat olla valmis ottamaan vastaan. Älä tuomitse, vaan ole avoin ja utelias sellaiselle, joka on erilaista, mihin olet tottunut tai mitä odotit.

Suhtaudu uuteen kahvilaan tai ruokalajiin ilman ennakkoluulottomasti. Tutustu uuteen tutkijan asenteella ja sano itsellesi ilman odotuksia: "Hmm, mielenkiintoista. Mitäköhän täältä löytyy?" Saatat yllättyä iloisesti.

Vaihtelu ei ole vaihtelua, jos se on samanlaista kuin se, mihin olet tottunut. Jos väität ennakkoon tietäväsi, mitä uusi ja erilainen pitää sisällään, se ei silloin ole sinulle uutta ja erilaista.

Keskity mahdollisuuksiin ja hyviin puoliin

Tutun nurkan takaa saattaa löytyä jotakin erilaista ja mielenkiintoista, vaikka et vielä ennakkoon tietäisi, mitä se on. Miten voisitkaan tietää? Jos tietäisit, se luultavasti olisi vähemmän mielenkiintoista.

Juuri odottamattomat asiat ja yllätykset tekevät asioista mielenkiintoisia. Jos et anna uudelle mahdollisuutta, vaan tuomitset sen väistämättä huonommaksi, voit olla varma, että kaikki uusi, yllätyksellinen ja kiinnostava myös pysyy poissa elämästäsi.

Kaikesta uudesta ja erilaisesta ei tarvitse pitää. Ikävien puolien olemassaoloa ei tarvitse eikä pidä kieltää. Se olisi itsepetosta. Tunnista ja hyväksy myös ne, mutta keskity hyviin puoliin. Päätä, pidätkö erilaisesta vai et vasta sen jälkeen, kun olet kokeillut.

Lue lisää >> Miten hyväksyä negatiiviset ajatukset osaksi elämää?

Sen sijaan, että etsit uudenlaisesta ainoastaan puutteita, keskity miettimään, mitä hyviä puolia siitä voit löytää. Ei ole olemassa yksiselitteisesti hyvää tai yksiselitteisesti huonoa. Anna itsellesi mahdollisuus löytää myönteistä vaihtelua elämään.

Millaista vaihtelua elämään sinä jo tänään voit itsellesi suoda?

Rekisteri- ja tietosuojaseloste

Luokat: Luottamus onnistumiseen