Ulkopuolisuuden tunne – miten sitä voi vähentää

Tunne kuulua johonkin ryhmään ja tuntea itsensä hyväksytyksi on yksi ihmisen perustarpeista. Ilman sitä kokee helposti olevansa ulkopuolinen, vaikka toisten seurassa olisikin. Ulkopuolisuuden tunne on raskas seuralainen.

Mitä ulkopuolisuuden tunne on?

Katse kohti valoa -blogissa Mallu kuvailee ulkopuolisuuden olotilaa näin:

Ulkopuolisuuden tunne on sitä, että kukaan ei ymmärrä.

Ihmisellä on luontainen kaipuu yhteyteen, johonkin syvempään ymmärrykseen, jota ei sanoilla välttämättä voi tavoittaa. Siihen sisältyy tunne tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi. Kaipuu yhteyteen kannattaa hyväksyä osaksi elämää. Se on luonnollinen osa ihmisenä olemista.

Ulkopuolisuuden tunne ei välttämättä ole sitä, että olisi fyysisesti yksin. Jos yhteys toisiin puuttuu, voi tuntea syvää ulkopuolisuuden tunnetta, vaikka olisi tiiviistikin kanssakäymisissä muiden ihmisten kanssa.

Vastaavasti ihminen, joka viettää paljon aikaa yksin ei välttämättä tunne itseään ulkopuoliseksi, jos hänellä on tunne, että maailmassa kuitenkin on joku, joka ymmärtää ja välittää.

Ulkopuolisuuden tunne johtaa helposti eristäytymiseen muista. Sen seurauksena ihminen alkaa helposti kokea myös yksinäisyyttä.

On olemassa yksi pieni sana, joka auttaa pääsemään ulkopuolisuuden tunteesta ja luomaan yhteyden tuntua ihmisten välille. Se sana on kiitos.

Sekä kiittämisellä että kiitoksen vastaanottamisella on yhteyden tuntua lisäävä vaikutus. Kiitollisuuden tunne kasvattaa myös muuta onnellisuutta ja tyytyväisyyttä elämään.

Miksi kiittäminen vähentää ulkopuolisuuden tunnetta?

Kun kiität toista ihmistä,

  1. tunnet, että olet tullut nähdyksi. Koska olet saanut apua, jonkun on täytynyt ensin huomata sinut. Joku on välittänyt sinusta.
  2. osoitat hänelle, että huomasit, mitä hän sinulle teki tai antoi. Sinun kiitoksesi kertoo vastaanottajalleen, että myös sinä huomasit hänet.
  3. kerrot hänelle, että sillä, mitä häneltä sait, oli sinulle merkitystä. Samalla kerrot hänelle, että hän on sinulle merkityksellinen.
  4. tuotat samalla hänelle iloa. Huomaat, että myös sinä voit tuottaa toiselle iloa. Yhteinen ilo lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Bonuksena toisen kiittämisellä on taipumus kasvattaa myös sinun omanarvontuntoasi: huomaat, että sinäkin olit avun arvoinen. Sait ottaa vastaan jotakin toiselta ihmiseltä. Olit sen arvoinen.

Entä jos kiitostasi ei haluta ottaa vastaan?

Kiitoksen vastaanottaja päättää, ottaako hän kiitoksen vastaan. Kaikki eivät siihen kykene. Kaikki eivät niin osaa tehdä. Et voi sitä toiselta vaatia.

Kiitä siitä huolimatta. Sinä tiedät, että olet saanut jotakin tärkeää ja olet tullut nähdyksi. Se riittää. Ehkä antamasi kiitos kaikesta huolimatta jättää pienen siemenen itämään. Vaikka joku kiitoksen nyt torjuisikin, se saattaa kantaa hedelmää myöhemmin.

Myös kiitoksen vastaanottaminen vähentää ulkopuolisuuden tunnetta

Joskus kiitoksen vastaanottaminen voi olla vaikeampaa kuin kiitoksen antaminen.

Miten reagoit, kun joku kiittää sinua työstä, jonka olet tehnyt? Tunnetko itsesi vaivaantuneeksi? Pyritkö vähättelemään tekemääsi? Kerrotko, että eihän tuo nyt mitään ollut?

Jos ei arvosta itseään, on vaikea kuvitella, miksi kukaan muukaan arvostaisi. Jos ei arvosta itseään, on vaikea uskoa, että omalla kiitoksellakaan voisi olla toiselle mitään arvoa. Siksi kiitoksen vastaanottaminen voi joskus tuntua vaikealta.

Muista kuitenkin, että jos vähättelet omaa osuuttasi, kerrot kiittäjälle, ettet arvosta sitä, mitä olet tehnyt. Kerrot silloin kiittäjälle, ettei sillä ole merkitystä sinulle, mitä teit hänelle. Tulet samalla vähätelleeksi hänen merkitystä sinun elämässäsi. Suljet silloin itse itsesi ulkopuoliseksi.

I used to think the worst thing in life was to end up all alone, it’s not. The worst thing in life is to end up with people that make you feel alone. – Robin Williams

Kun vastaanotat saamasi kiitoksen ilolla ja ilman itsesi mitätöintiä, kerrot samalla kiitoksen antajalle, että sillä onsinulle merkitystä, että sait olla hänelle avuksi. Anna itsellesi lupa tuntea itsesi arvokkaaksi.

Lue myös tämä >> Haluatko kehittyä ja olla pidetty? Näin opettelet ottamaan vastaan palautetta

Muista kiittää myös itseäsi!

Muista aika ajoin kiittää myös itseäsi siitä, miten olen pitänyt itsestäsi huolta ja ollut hyvä itsellesi.

Kiitä pientä sisäistä ääntä, joka on kiireen kehottanut hengähtämään ja pysähtymään hetkeksi. Kiitä, kun olet tarjoillut itsellesi terveellisen ja maistuvan aterian. Kiitä, kun nostit itsesi sohvannurkasta puhelinta räpeltämästä ja saattelit kävelylle ulkoilmaan.

Kirjoita itsellesi kiitoskirje, mistä kaikesta olet tänäänkin huolehtinut, että voit hyvin.

Olet kiitoksen arvoinen. Itsensä kiittäminen lisää yhteyden tunnetta sinuun itseesi ja omien tarpeittesi tunnistamiseen. Kun sisäinen äänesi tulee kuulluksi, se ei enää tunne itseään ulkopuoliseksi. Mitä parempi yhteys sinulla on itseesi, sitä helpompi sinun on luoda yhteys myös muihin. Kiitä, kun siihen on aihetta.

Aiheesta lisää >> Miten vältät työuupumuksen, kun työ on sinulle intohimo

Luokat: Ulkopuolisuuden tunne