Mitä tehdä, jos harmittaa, että ystävä myöhästelee?

Useimmat meistä ovat ainakin joskus elämässään joutuneet odottelemaan, koska ystävä myöhästelee. Odotteleminen ystävän myöhästymisen takia usein ärsyttää. Siitä huolimatta moni sanoo: "ei se mitään". Mutta kannattaako pettymys aina niellä?

Mitä tehdä, jos harmittaa, että ystävä myöhästelee?

Olin ottanut töistä vapaapäivän. Asumme ystäväni kanssa eri paikkakunnilla kahden tai kolmen tunnin ajomatkan päässä. Olimme sopineet tapaamisen kaupunkiin, joka on kummallekin noin puolimatkassa. Näin se on meille molemmille helpointa.

Kun junani saapui perille, luin ystävältä tulleen viestin, että hän on myöhässä. Joutuisin odottamaan häntä kokonaisen tunnin. Tyrmistyin. Olin pettynyt

Olimme varanneet tapaamista varten useamman tunnin verran aikaa. Siitä huolimatta harmitti.

Tiesin, että tämä ystävä ei myöhästele tahallaan tai välinpitämättömyyttään minua kohtaan. Olen ollut itsekin niin monta kertaa myöhässä erilaisissa tilanteissa, että tiedän, että elämässä vaan sattuu asioita, joita ei aina osaa ennakoida. 

Kävi mielessä, että kuittaan "ei se mitään" -viestillä. Totesin kuitenkin, että minulla on oikeus tuntea harmistusta ja sanoa se ääneen. Niinpä vastasin, että minua harmittaa, kun joudun odottamaan tyhjän panttina.

Kävelin rautatieasemalta odottelemaan kaupunginkirjastoon, jossa meillä on ollut treffit ennenkin. Vaan enpä minä ollut yhtään sen täydellisempi ystävä minäkään. Unohdin laittaa sen tiedoksi ystävälleni. Havahduin siihen vasta, kun puhelin soi ja hän kysyi, olenko yhä jossain rautatieasemalla. Hän oli nyt siellä.

Ystäväni ajeli kirjastolle ja lopultakin tapasimme! Kerroin ystävälleni, etten minä pahalla sanonut, vaan siksi, kun tunsin, että minulla oli oikeus tuntea pettymystä. Siihen ystäväni sanoi, että niin hän arvelikin. Hän totesi, että joku toinen olisi ehkä kuitannut, että ei se mitään, mutta parempi näin, että sanoit suoraan. Jatkoimme siitä yhdessä hyvillä mielin lounaalle.

Miksi ystävä myöhästelee?

Ystävän myöhästelyyn voi olla monia syitä. Se ei välttämättä ole välinpitämättömyyttä sinua kohtaan eikä myöhästymisen tarvitse johtua sinusta. Myöhästelyyn voi olla muitakin syitä.

Ystävä myöhästelee taas

Joidenkin tutkimusten mukaan yleisin myöhästelyn syy on ihmisen kyky arvioida sitä, paljonko asioiden tekemiseen menee aikaa. Moni on ikuinen aikaoptimisti ja kuvittelee, että asioiden tekemisestä suoriutuu nopeammin. Kun näin ei olekaan, on armotta myöhässä.

Nurinkurista on, että osa ihmisistä myöhästelee siksi, että inhoavat itse sitä, että joutuvat odottamaan. He tulevat myöhässä, koska pelkäävät, että ovat itse liian ajoissa ja joutuvat odottamaan.

Kannattaako harmistuminen aina niellä?

On parempi sanoa suoraan, kun harmittaa, että ystävä myöhästelee. Omaa kiukkua ei kuitenkaan kannata vyöryttää toisen ylle. On paljon rakentavampaa, jos pystyt toteamaan sen tyynesti, rauhallisesti ja syyttelemättä. Todennäköisesti myöhästyminen harmittaa ystävääsi ihan yhtä paljon kuin sinua. Myös hän menetti tapaamiseen varattua yhteistä aikaa. Tappio on yhteinen.

"Ei se mitään, että olet myöhässä", olisi tarkoittanut ystävälleni sitä, ettei tapaamisellamme ole niin suurta merkitystä minulle. Sillä oli. Emme näe kovinkaan usein, joten olimme molemmat todella odottaneet tätä tapaamista. Siksi pettymys siitä, että jouduin odottamaan vielä vähän pidempään ja että yhteinen tapaamisaikamme lyheni kokonaisella tunnilla, oli suuri. Sillä oli minulle merkitystä meille kummallekin.

Minulla oli junamatkaa varten mukaan otettu kirja, jota luin, kun odotin. Selvästi ystävän tapaaminen oli minulle tärkeämpi asia kuin kirjan lukemisen tuottama mielihyvä, koska se ei pystynyt hyvittämään pettymystä siitä, että jouduin odottamaan. Ilo ystävän tapaamisesta vei voiton. Jos olisin sanonut ystävälleni vähätellen, ettei myöhästyminen harmittanut, olisin pettänyt sekä itseäni että ystävääni. 

Jos olisin sanonut "ei se mitään", olisin myös kertonut sekä itselleni että ystävälleni, että minua saa kohdella piittaamattomasti. Toisin sanoen olisin kertonut, että en piittaa siitä, että petät sopimuksemme eli kävelet minun rajojeni yli.

Sinä päätät, mitä suostut sietämään

Jos ystävä suuttuu, kun kerrot, että myöhästyminen harmitta sinua, kannattaa miettiä, miten hyvä ystävä hän sinulle on, jos hän ei hyväksy sitä, että sinun aikasi on yhtä arvokasta kuin hänen aikansa. Miksi hänen aikansa ja hänen tekemisensä olisivat arvokkaampia kuin sinun aikasi?

Ystävä myöhästelee aina

Entä miten hyvä ystävä hän on, jos hän ei hyväksy, että sinulla on oikeus pettyä? Kyllä sinulla on oikeus pettyä siihen, että joudut odottamaan. Ihminen ei kuitenkaan ole tekonsa. Myöhästyminen on teko, johon voi pettyä. Se on eri asia kuin olisit pettynyt häneen ihmisenä.

Lue lisää ystävyydestä: Mistä tunnistat hyvän ystävyyden jo ensimmäisellä kohtaamisella?

On parempi tunnistaa ja pitää kiinni omista rajoistaan kuin vähätellä tilanteita, joissa joku toinen niitä tahtomattaan tai jopa tietoisesti polkee. 

On olemassa myös ihmisiä, jotka eivät piittaa sinun rajoistasi. Jos tällaiselle ihmiselle sanot, ettei se mitään, voit olla varma, että hän tulee myöhästelemään myös jatkossa. Hän tietää jo, ettei sillä niin väliä. Hänen ei siis tarvitse piitata siitä, että sinä joudut odottamaan.

Jos toinen ihminen vähättelee sinun oikeuttasi pettyä siitä, että jouduit odottamaan, kannattaa miettiä, minkä verran sinä ja se, että te tapaatte, lopulta hänelle merkitsee.

Aiheesta lisää: Tee näin, jos murehdit, miksi ystävä ei vastaa?

On olemassa myös paljon ihmisiä, jotka haluavat kunnioittaa sinun rajojasi. Vain sinä itse tiedät, missä juuri sinun rajasi kulkevat. Kukaan meistä ei ole täydellinen. Elämässä tulee yllätyksiä ja virhearviointeja. Se on luonnollista ja inhimillistä. Jos silloin kerrot reilusti, että myöhästyminen harmitti sinua, kerrot silloin myös sen, että ystäväsi on sinulle tärkeä ja siksi sillä on sinulle merkitystä, että hän tulee, kuten olette sopineet.

Luokat: Riittämättömyyden tunne