Kurssille ei tällä hetkellä voi ilmoittautua.

Miten selvitä lemmikin kuolemasta?

Kun lemmikkiä ei enää ole...

Onko yhteinen matka lemmikkisi kanssa päättynyt?

Ilmoittautuminen kurssille on päättynyt!

Liity tästä seuraavan kurssin odotuslistalle!

Odotuslistalle liittymällä saat lisätietoja ja parhaat lisäedut kurssista. Listalle liittyminen ei sido sinua mihinkään. Jatkossa saat sähköpostiisi
 myös huojentuneen mielen viikkokirjeen, jonka mukana saat tunnevalmentajan maksuttoman kirjoitustehtävän.

PS. Kunnioitan yksityisyyttäsi. Tietosi ovat turvassa. Voit poistua listalta milloin vain.  Tietosuoja- ja rekisteriseloste

Tuntuuko sinusta, että lemmikistä luopumisen jälkeen

 • olet jäänyt yksin surun kanssa,
 • kaipaat paikkaa, jossa surua ei tarvitse peitellä tai hävetä,
 • haluat tuntea, että sinulla on lupa surra lemmikistä luopumista,
 • et löydä ymmärrystä suruusi, kun "se oli vain eläin",
 • podet syyllisyyttä lemmikin kuolemasta,
 • elämääsi tuli tyhjä aukko.

Haluan auttaa sinua kohtaamaan surun lemmikin kuoleman jälkeen

Suru ei ole sairaus, josta sinun pitäisi parantua. Suru on osa elämää ja suru pitää käsitellä. Kun saat jakaa surun muiden saman kokeneiden kanssa, on surun kanssa eläminen kevyempää.

Tällä verkkokurssilla sinulla on lupa surra lemmikkiä ja siitä luopumista. Mieltä huojentavat tehtävät auttavat sinua sanoittamaan tuntemuksesi ja ajatuksesi. Sanat kesyttävät surua. Kun  sinulla on sanat valmiina, on kipeästä asiasta helpompi puhua.

Kurssilla huomaat, että et ole yksin surusi kanssa.

Suru lievittyy vain suremalla. Tällä verkkokurssilla hierot sinunkauppoja surun kanssa kirjoittamalla ja keskustelemalla. Kannustava ryhmä auttaa sinua tekemään sovun surun kanssa. Suru ei jää viholliseksi vaan siitä voi tulla lempeä ystäväsi.

Mitä verkkokurssilla tehdään?

Verkkokurssi kestää neljä viikkoa. Kerran viikossa saat tehtävän ja aikaa pohtia sitä omassa rauhassa. Tehtäviin on vain oikeita vastauksia, sillä kukin kokee surun omalla tavallaan. Sinun tapasi on yhtä oikea kuin kenen tahansa muun.

Kirjoita tehtävän herättämät ajatukset ylös. Laatuvaatimuksia ei ole, sillä kirjoittaminen on muistiinpanojen tekemistä vain sinua itseäsi varten.  Voit kirjoittaa esimerkiksi yksittäisiä sanoja tai kirjoittaa ranskalaisin viivoin.

Tehtävien vastauksia ei kerätä tai palauteta. Kirjoittaminen on kurssilla vain työkalu, joka auttaa sinua jäsentämään omia ajatuksiasi ja etsimään niille sanoja.

Tee kurssi itsenäisesti tai tule verkkotapaamisiin

Voit valita,  työskenteletkö yksin ja omaan tahtiin vai osallistutko verkkotapaamisiin.

Kurssilla on verkkotapaaminen kerran viikossa Zoomin välityksellä. Saat osallistumislinkin sähköpostiisi ennen tapaamista.

Viikon kirjoitustehtävä esitellään verkkotapaamisessa. Tästä verkkotapaamisen osuudesta tehdään tallenne, jonka löydät kurssialustalta verkkotapaamista seuraavana päivänä.  Tallenteilta löydät tehtävät, jos teet kurssia itsenäisesti.

Saat verkkotapaamisissa aikaa hiljaiseen työskentelyyn, kun vastaat tehtävään. Sen jälkeen keskustellaan yhdessä tehtävien herättämistä ajatuksista. Saat jakaa muistoja ja tuntemuksia sen verran kuin sinusta hyvältä tuntuu. Sinulla on myös lupa olla hiljaa.

Kurssilla on lupa itkeä ja on lupa nauraa hyville muistoille. Verkkotapaamisessa voit aina sulkea kameran, jos sinusta siltä tuntuu. Huolehdin yksityisyydensuojastasi eli verkkotapaamisten keskusteluja ei nauhoiteta! 

Kurssialustalla on myös oma suljettu keskusteluryhmä. Sinne on pääsy vain kurssin osallistujilla. Keskusteluryhmässä saat jatkaa keskustelua verkkotapaamisten välillä ja kurssin jälkeen. Se on paikka jossa voit jakaa tehtävien herättämiä ajatuksia, kun teet tehtävät itsenäisesti etkä osallistu verkkotapaamisiin. Et siis jää yksin, vaikka tekisit tehtäviä omaan tahtiin.

Kurssi sisältää

 • 4 * 1 tunnin pituista verkkotapaamista Zoomin välityksellä
 • 4 verkkotapaamisen ohjeistetut kirjoitustehtävät videotallenteena jälkikäteen katsottavaksi kahden vuoden ajan
 • mahdollisuus ohjattuun keskusteluun vertaisten kanssa
 • suljettu chat-yhteisö ajatusten jakamiseen verkkotapaamisten välillä, käytössä kahden vuoden ajan kurssin jälkeen
 • kirjallisuuslista
 • bonus-tehtäviä kurssin jälkeen tehtäväksi

Kurssin sisältö ja aikataulu

Miksi lemmikistä luopumisen surutyötä kannattaa lähteä tekemään kurssille?

Suruun, jonka kohtaat, kun lemmikkiä ei enää ole, voi olla vaikea löytää tukea ja ymmärrystä. Kaikkien ihmisten elämään ei eläinystävää ole kuulunut. Kaikki eivät myöskään kykene kiintymään ja luomaan tiivistä suhdetta eläimen kanssa.

On paljon muitakin syitä, miksi sinun surusi kohtaaminen voi olla muille ihmisille vaikeaa. Ymmärrystä voi olla vaikea saada. Suru ei kuitenkaan häviä välttelemällä, kieltämällä tai pakenemalla.

Surun käsittelyyn saa perinteisesti hyvin vähän valmiuksia. Olet saattanut saada vinoutuneita neuvoja surun työstämisestä. Se tekee surun kohtaamisesta vaikeampaa .

Tällaisia vääristyneitä käsityksiä ovat

 • Älä ole surullinen.
 • Etsi menetyksellesi jokin korvike.
 • Suru pitää surra yksinäisyydessä.
 • Suru menee ajan myötä ohi.
 • Ole vahva.
 • Keksi jotakin muuta tekemistä.

Tällä kurssilla surua käsitellään näillä periaatteilla:

 • Sinulla on lupa surra!
 • Surua ei voi poistaa hankkimalla menetetyn tilalle jotakin uutta.
 • Surevalla on oikeus saada tukea. Yksin ei tarvitse pärjätä.
 • Aika ei yksin paranna, vaan se, mitä sinä teet ajan kuluessa.
 • Sinulla on myös lupa olla heikko ja tarvitseva.
 • Koko ajan touhuaminen ei poista surua, vaan uuvuttaa lisää.

Suru ei lievity järkeilemällä, vihaamalla tai heittäytymällä uhriksi. Suru lievittyy vain suremalla.

Surematon suru koteloituu odottamaan pääsyä ulos. Se voi nousta pintaan uuden vastoinkäymisen herättämänä. Tutkimusten mukaan surematon suru voi jopa sairastuttaa. Suru ei välttämättä häviä koskaan, mutta jos olet valmis kohtaamaan sen,  se muuttaa muotoaan esimerkiksi kauniiksi kaipaukseksi ja hyviksi muistoiksi.

Ei ole olemassa aikaa, jonka sisällä suru pitäisi olla käsitelty. Siksi en halua antaa katteetonta lupausta, että tämän kurssin jälkeen surusi olisi haihtunut. On yksilöllistä, kauanko sinä tarvitset aikaa surun käsittelyyn. Sinulla on oikeus käyttää se aika, jonka juuri sinä tarvitset. Siksi kurssin tallenteet kurssien tehtävienannosta ja kurssin chat-ryhmä on käytössäsi rajoittamattoman ajan kurssin jälkeen.

Näin ilmoittaudut kurssille

 1. Klikkaa alta Ilmoittaudu-painikkeesta kurssin maksusivulle.
 2. Täytä maksusivulle sähköpostiosoitteesi ja maksa kurssimaksu.
 3. Järjestelmä ohjaa sinut sivulle, jolla voit luoda itsellesi tunnukset kurssialustalle. Saat kirjautumislinkin myös sähköpostiisi.
 4. Kirjaudu kurssialustalle ja tutustu siihen. Tallenna kurssin linkki selaimeesi.
 5. Saat sähköpostiisi muistutuksen ja linkin verkkotapaamiseen aina ennen tapahtumaa.

Varaus- ja peruutusehdot:

Sinulle taataan pääsy kurssin materiaaleihin kahden vuoden ajan. Kurssilla on voimassa lakisääteinen 14 vuorokauden palautusoikeus. Voit 14 vuorokauden kuluessa ostohetkestä peruuttaa kurssille osallistumisen ja saat rahasi takaisin ilman lisäkysymyksiä, jos et jostain syystä ole tyytyväinen ostopäätökseesi. Käsittelemme tietojasi luottamuksellisesti.

Ilmoittaudu kurssille tästä!
Kurssille mahtuu vain rajallinen määrä osallistujia

Palautetta kursseilta

Ritva

palaute kurssilta  
Sinuiksi surun kanssa

Verkkotapaamisten jälkeen jäi ajatuksia mietittäväksi paljonkin, tuntui ettei enää ole niin yksin surun kanssa.

On hyvä päästää tunteet ulos - paperille on joskus helpompi kuin puhuminen. Omaan suruun suhtautuminen muuttui helpommaksi kurssin aikana. Pystyin itkemään ja päästämään ulos ahdistavia tunteita. Löysin taas ne hyvät muistot jotka olivat vaarassa painua unholaan kaiken kuolemaan liittyvien ikävien asioiden hoitamisen vuoksi. Kurssien avulla löytää uusia ulottuvuuksia tunteiden käsittelyyn.

Kirjoittaminen on tehty helpoksi, ei tarvitse miettiä oikeikirjoitussääntöjä - antaa tulla vaan mitä mielessä liikkuu.  Ja verkkotapaamiset ovat uusi, hyvä tapa tavata ihmisiä välimatkoista huolimatta ja jakaa suuria tunteita.  Kiitos, olen onnellinen että osallistuin.

Marja

palaute verkkokurssilta

Alussa oli vaikeaa, kun minun tilaani tuli paljon uusia ihmisiä kertarysäyksellä. Tapaamiskertojen myötä jokaisen oma ääni alkoi erottua ja ryhmä tuntua luontevalta. On mukava kuulla toisten kokemuksia ja tarinoita. Toivoisin että enemmän vielä osallistujat uskaltaisivat lukea harjoituksen, jos ja kun tehtävänanto on kirjoittamista. Mutta koska mitään ei ole pakko sanoa eikä lukea, se vapaus on tietysti annettava ja otettava. Se mahdollistaa myös sen, että voi olla itselleen täydellisen avoin ja rehellinen ja sellainen mitä siinä tilanteessa tarvitsee.

Se, että tapaamme videon välityksellä näyttöruudulla on helpompaa kuin luokassa, jossa ei pääse hengähtämään eikä piiloutumaan.

Ohjaajasta vielä sen verran, että hän on erittäin hienotunteinen ja positiivinen, aidon hymyilevä. Tehtävät ovat avartavia ja antavat uusia näkökulmia.

Kurssin ohjaaja

Olen Mari Kuusisto, koulutukseltani diplomi-insinööri, luontoyhteysohjaaja ja kirjallisuusterapiaohjaaja. Kuulin voimauttavasta kirjoittamisesta, kun lähdin edellisen koirani kuoleman jälkeen elämäkertakirjoittamisen kurssille. Olin siihen asti hoitanut uupumustani ja keskivaikeaa masennusta kirjoittamalla.

Opiskelin kirjallisuusterapiaohjaajaksi, jotta voisin auttaa myös muita huojentumaan kirjoittamalla erilaisissa elämäntilanteissa. Kirjoittamisen kautta olen oppinut tuntemaan itseäni paremmin. Nyt haluan auttaa muita löytämään lisää luottamusta omien asioiden selviämiseen ja löytämään vaikeisiinkin tilanteisiin valonpilkahduksia kirjoittamisen avulla.

Olen ohjannut huojentavan kirjoittamisen viikonloppuryhmiä ja lyhyitä työpajoja. Lisäksi olen ohjannut kursseja kansalaisopistoissa. Käytän huojentavaa kirjoittamista työkaluna myös uravalmennuksessa sekä tukiryhmissä, joita ohjaan opiskelijoille, joiden opinnäytetyön kirjoittaminen on jumiutunut.

Tavastani ohjata ryhmiä kertoo se, että syksyllä 2020 eräs ryhmäni opiskelija oli ehdottanut minua Vaasan yliopiston Suuri sydän -palkinnon saajaksi. Vahvuuteni ohjaajana on monivaiheisen elämänkokemuksen tuoma ymmärrys, kyky asettua toisen osaan ja läsnäolo ryhmää ohjatessani.

Mari Kuusisto

DI, kirjallisuusterapiaohjaaja, ura- ja tunnevalmentaja

Ilmoittaudu kurssille tästä!
Älä jää surusi kanssa yksin.